Kuchnia

ciasteczka

Pyszne wafle w 3 smakach – Smaki na talerzu

5 suchych wafli
1 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 op. cukru wanilinowego
400 g masła
4 szkl. mleka w proszku
100 g czekolady deserowej lub mlecznej
2 łyżki kakao
100 g mielonych orzechów
Masło roztapiamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz mleko. Zwiększamy nieco moc panika i doprowadzamy całość do wrzenia. Zdejmujemy z palnika od razu po zagotowaniu. Odkładamy do całkowitego przestudzenia.

Do zimnej masy przesiewamy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszony na drobno jeden wafel/andrut.

Masę rozkładamy po równo do 3 miseczek. Jedną z nich mieszamy z orzechami. Do drugiej dodajemy kakao i startą na wiórki czekoladę. Trzecią pozostawiamy bez zmian.
Na tacce lub dużej desce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia. Kładziemy jeden wafel i rozprowadzamy na nim masę białą. Przykrywamy drugim waflem. Następnie wykładamy masę czekoladową i przykrywamy kolejnym waflem. Rozprowadzamy masę orzechową, wyrównujemy i kładziemy na niej ostatni, czwarty wafel.

Całość przykrywamy kolejnym arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy solidną deską do krojenia. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin. Kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation