Kuchnia

Muffinowy świat

Babeczki z tiramisu
składniki na babeczki:

2 jajka
2 żółtka
75g cukru
125g masła
160g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
po dużej szczypcie (ok. 1/8 łyżeczki) proszku do pieczenia oraz sody
szczypta soli
składniki na krem:

200g serka mascarpone
175ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru
1 filiżanka espresso, ostudzonego
1 łyżka Amaretto
poncz:

2 filiżanki espresso, ostudzonego
1 łyżka Amaretto
oraz:

100g malin, drobno pokrojonymi
gorzkie kakao
Foremkę na babeczki wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 175st.C. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło roztopić, następnie ostudzić. Jajka i żółtka ubić z cukrem oraz wanilią na puszysty, lekki krem. Do ubitych jaj powoli wlewać masło, następnie dosypać suche składniki. Gotowym ciastem napełnić papilotki (u mnie 10 babeczek). Piec ok. 12 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Babeczki ponakłuwać wykałaczką, następnie wyciąć ich środki o średnicy ok. 1,5cm.

Przygotować poncz. Espresso wymieszać z likierem Amaretto. Babeczki nasączyć ponczem, a środki napełnić malinami.

Przygotować krem. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek mascarpone. Całość ubić na sztywno. Dolać espresso oraz likier, ubić na sztywno. Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką. Schłodzić ok. 30 minut. Następnie babeczki ozdobić kremem i oprószyć kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation