Kuchnia

Przepisy

Szarlotka jaglana – pyszne ciasto bez mąki, jajek oraz glutenu

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej,
4 szklanki mleka krowiego (1,5% dla unikających tłuszczu, ja preferuję 3,2%) lub roślinnego,
1,4 kg słodkich jabłek,
1/2 szklanki słodziwa (osoby unikające cukru mogą go zastąpić Stevią, Ksylitolem, Erytrytolem lub słodzikiem),
1/2 opakowania cynamonu,
odrobina brązowego cukru/ksylitolu do ozdoby – opcjonalnie,
garść żurawiny i płatów migdałowych- do ozdoby,
opcjonalnie 2 łyżki chia, jeśli mamy bardzo soczyste jabłka (wówczas nie ma problemu z ewentualnym nadmiarem soku z jabłek)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą – dzięki temu unikniemy goryczkowatego posmaku.

W międzyczasie w garnku gotujemy mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niego kaszę i przykrywamy pokrywką. Bez mieszania gotujemy na małym ogniu przez około 15 do 20 minut (do uzyskania sypkiej konsystencji).

Gdy kasza się gotuje, my ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie mieszamy je z cynamonem i cukrem/słodziwem.

Kolejnym krokiem jest wysmarowanie tortownicy (średnica około 25 cm) tłuszczem i wyłożenie na nią kaszy jaglanej – do tego celu zużywamy 2/3 jej objętości.

Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy żurawiną, płatkami migdałowymi oraz odrobiną brązowego cukru/ksylitolu.

Tak przygotowane ciasto zapiekamy (bez przykrycia) na złoty kolor przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Szarlotka jaglana

Zapewniam, że zapach ciasta zwabi dzieci do kuchni, a sąsiadów na kawę;)

Szarlotka jaglana jest bardzo syta, dzięki czemu idealnie nadaje się na tort:)

Jeśli nasze moce „przerobowe” są małe (czyt. mało jemy), możemy zredukować o połowę proporcje składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation