Kuchnia

obiad

Gyrosowe naleśniki
Danie dla miłośników naleśników. Wyjątkowy sposób przygotowania ciasta na naleśniki i nie banalne wnętrze sprawia, że nie przejdziesz obojętnie. Naleśniki według tego przepisu są zdecydowanie najlepsze.
7 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na ciasto naleśnikowe:

• 2 szk. mąki pszennej
• 1 całe jajko
• ½ szk. wody gazowanej
• 1 szk. mleka
• Sól
Składniki na farsz:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• Olej do smażenia
• ½ główki kapusty pekińskiej
• 2 pomidory
• 1 ogórek świeży
• 1 papryka czerwona
• 1 puszka kukurydzy
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• Sól
• pieprz
• 4 łyżki ketchupu
Składniki na sos:
• 4 łyżki majonezu
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• 4 ząbki czosnku
• Sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam wodę i mieszając łyżką wlewam stopniowo mleko.
2. Ciasto porcjami wylewam na rozgrzany olej i smażę naleśniki.
3. Kapustę pekińską drobno kroję. Ogórek obieram, kroję kostkę, papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki, dodaję odlaną z zalewy kukurydzę, doprawiam pieprzem oraz solą i dokładnie mieszam.
4. Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą Gyros i smażę na rozgrzanym oleju. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, dodaję do mięsa. Pieczarki myję, kroję w plasterki, łączę z mięsem, wszystko smażę około 10 minut.
5. Majonez, jogurt przekładam do naczynia, czosnek obieram, przeciskam przez praskę, wsypuję sól oraz pieprz i mieszam
6. Rozkładam naleśniki, każdy smaruję ketchupem, nakładam mięso z pieczarkami.
7. Na mięsie układam warzywa, smaruję sosem.
8. Naleśniki składam w kopertki, układam w naczyniu i ponownie smaruję sosem czosnkowym.
9. Przed podaniem 10 minut zapiekam w rozgrzanym piekarniki w 180°C.
10. Gotowe.
11. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation