Kuchnia

wypieki

Sernik z brzoskwiniami


Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
250 g zimnego masła
5 żółtek

masa serowa:

600 g twarogu trzykrotnie mielonego
70 g miękkiego masła
½ szklanki drobnego cukru
2 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (lub mały budyń)

piana:

5 białek
¾ szklanki drobnego cukru

i jeszcze:

2 duże puszki brzoskwiń



Sposób przygotowania:

Najpierw ciasto. Mąkę przesiewam do miski, mieszam z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Masło kroję w kostkę, dodaję do suchych składników i siekam nożem lub rozcieram palcami na małe kawałeczki. Dodaje żółtka i szybko zagniatam ciasto. Dzielę na dwie nierówne części. Mniejszy kawałek owijam w folię i chowam do zamrażarki, większą częścią ciasta wylepiam prostokątną blachę o wymiarach 24x32 cm i wstawiam do lodówki.

Brzoskwinie odsączam na sicie, kroję na ćwiartki lub mniejsze części.

Teraz masa serowa. Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję jajka, potem stopniowo twaróg i mąkę ziemniaczaną lub budyń. Miksuję.
Masy można zrobić więcej – ja po prostu akurat kupiłam trzy dwustugramowe kostki twarogu.

Ubijam pianę z białek, pod koniec ubijania wsypuje stopniowo cukier.

Na schłodzone ciasto wykładam masę serową, na całej powierzchni układam brzoskwinie, wykładam pianę. Na wierzch ścieram na tarce o grubych oczkach wyjęte z zamrażalnika ciasto.

Piekę około godziny w 180 stopniach.

Studzę, a potem schładzam w lodówce przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation