Kuchnia

przepisy

Serniczki migdałowe z truskawką i musem truskawkowym


Składniki na 12-14 serniczków (w zależności od wielkości foremek):


Ciasto:

3 łyżki miękkiego masła
2 brązowego cukru
dwa żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 niepełna szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżka kakao


Masa serowa:

500 g chudego zmielonego twarogu (2,5% tł.)
1/2 szklanki drobnego białego cukru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
dwa białka
2 łyżeczki cukru migdałowego
po 1 połówce truskawki na każdy serniczek


Składniki spodu zagnieść. Uformować kulę i schować do zamrażalnika na 30 minut. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach po trochę ciasta na spód każdej foremki silikonowej lub papilotki (umieszczonej w formie na muffiny). Lekko ugnieść delikatnie, ale nie za mocno dłonią. Podpiec około 15 minut w temperaturze 180oC. Potem obniżyć temperaturę o 30oC.

Ser utrzeć z cukrem, cukrem migdałowym, białkami i mąką. Dobrze połączyć składniki, by nie było grudek. Rozłożyć masę do otworów na babeczki prawie pod brzegi. W każdą porcję wcisnąć połówki truskawek przekrojeniem do góry. Piec w temperaturze 150oC przez około 25 minut. Serniczki z wierzchu powinny być ścięte, ale jasne. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Schłodzić przed podaniem. Podawać z musem truskawkowym - umyte i odszypułkowane truskawki (200 g) zmiksować z cukrem pudrem (2 łyżki) i cukrem waniliowym (16 g).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation