Kuchnia

CIASTA Z KREMEM

Rolada malinowa

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Krem:
200g malin (świeżych lub mrożonych)
400g słodkiej śmietany 30- 36%
1 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. (Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Ok. 2/3 masy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do pozostałej masy dodać kakao i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do woreczka do mrożenia i odciąć jeden koniec, tworząc nieduży otwór. Zrobić na białej masie dowolne wzory.

Piec w nagrzanym piekarniku około 12 min. w temperaturze 180°C.
Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem. Maliny umyć, osuszyć i zmiksować.
Śmietanę ubić razem ze śmietan-fix, dodając na końcu cukier puder.
Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin.
Zwinięty biszkopt delikatnie rozwinąć. Rozłożyć na nim krem pozostawiając ok. 2cm odstępu wzdłuż dłuższego boku, aby krem nie wypłynął. Biszkopt zwinąć ponownie w roladę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation