Kuchnia

Food

PIZZA Z PATELNI.

Składniki na ciasto:

1 szklanka letniej wody,
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
3 1/2 szklanki mąki (najczęściej używam mąki na pizze Gdańskie Młyny),
3 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki.

Przygotowanie:
Z drożdży, wody i cukru zrobić rozczyn. Odstawić go do momentu w którym zacznie się "burzyć". W osobnej misce wymieszać mąkę z solą oraz papryką. Dodać drożdże, oliwę i wyrobić ciasto. Jeśli po 5 minutach wyrabiania nadal będzie się kleiło do ręki należy je podsypać odrobiną mąki. Następnie odstawić je do wyrośnięcia na około godzinę.

Składniki na sos:

4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego,
3 łyżki wody,
1 duży ząbek czosnku,
oregano,
sól.

Przygotowanie:
Ząbek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę. Dodać do niego resztę składników. Sól i oregano do smaku. Jeśli sos nadal był gęsty dolać jeszcze odrobinę wody.

Przygotowanie pizzy:
Ciasto podzielić na 5 części. Jedną część rozwałkować na cieniutki placek lub jak kto woli, rozłożyć palcami na średnio nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Podsmażyć około 2 minuty na średnio nagrzanej płycie, tak aby spód się zarumienił. Odwrócić. Część podpieczoną posmarować sosem pomidorowym, posypać cienką warstwą sera żółtego i układać dodatki wedle uznania np. paprykę, salami, bekon, kukurydzę, oliwki etc. Pokryć kolejną warstwą sera i najlepiej przykryć pokrywką, aby ser mógł się dobrze rozpuścić. Trwa to około 5 minut, po tym sprawdzić czy spód jest upieczony, jeśli tak to zdjąć pizzę na talerz, jeśli nie, to należy potrzymać ją jeszcze kilka chwil na patelni.


Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation