Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Ciasto jogurtowe przepis na dużą blachę

Składniki
2 szklanki mąki pszennej
kostka masła (200g)
2 jajka (polecam te z oznaczeniami 0PL lub 1PL)
500 g jogurtu greckiego
szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii (możesz go kupić tutaj)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Wykonanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

W pierwszej kolejności rozpuść masło i poczekaj, aż wystygnie.
Rozgrzej piekarnik do 180° – termoobieg.
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (cukier, mąkę, proszek, sodę, sól).
W drugiej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki płynne (wystudzone masło, jogurt, jajka, wanilię).
Połącz ze sobą zawartości obu misek, np. mieszając drewnianą łyżką. Struktura ciasta nie musi być idealna, jednak mąka musi być dokładnie rozmieszana. Nie mieszaj za długo, ani też nie miksuj na wysokich obrotach.
Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. To proporcja na dużą blachę, taką o wymiarach 36 cm x 25 cm.
Na cieście ułóż owoce – np. przekrojone na pół truskawki.
Piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka) – uważaj jednak, żeby go nie przepiec, bo bardzo szybko robi się suche.
Mała podpowiedź

Ciasto jogurtowe piekę przeważnie w prostokątnej formie z wyjmowanym dnem, np. takiej ja ta – klik. Kosztuje ona niewiele, a wygoda użytkowania jest nieporównywalna. Naprawdę, gorąco Wam polecam takie rozwiązanie. Odkryłam je przypadkiem i już nie wyobrażam sobie powrotu do standardowych blach, przy których zawsze trzeba się gimnastykować przy krojeniu i wyjmowaniu pierwszych kawałków. Tutaj, odkładam ścianki na bok, a ciasto w papierze jest gotowe do dzielenia na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation