Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Włoskie biszkopty z kremem

Składniki na biszkopty ( po upieczeniu mają być wielkości rozłożonej dłoni )
3 duże i świeże jaja w temperaturze pokojowej
40 g mąki pszennej
50 g cukru, najlepiej drobnego, do wypieków
40 g mąki ziemniaczanej
płaska mała łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na krem
500 ml mleka 3.2%
100 g skrobii kukurydzianej
200 g drobnego cukru
aromat do wyboru np. kardamon,wanilia,skórka z cytryny,kolendra
szczypta szafranu lub kurkumy lub żółty barwnik spożywczy

Opcjonalnie likier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów.
Przygotowanie
Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce.
Przepis na mój krem jest bez dodatku jaj, to wyjście naprzeciw np.alergikom

Wlej do rondla mleko, dodaj skrobię kukurydzianą oraz cukier. Mieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Jeśli zrobią się grudki, przetrzyj przez sitko. Dodaj wybrany przez siebie aromat i barwnik. Z barwnikiem nie przesadzaj- kolor żółty ma być raczej blady ,nie chodzi nam, aby uzyskać barwy Watykanu.
Krem zagotować, nie zapominając o ciągłym mieszaniu go. Ja mieszam zawsze przy pomocy miksera.
Mieszać do chwili , aż zgęstnieje.
Jeśli wydaje się Wam, że krem jest zbyt lekki, możecie wzbogacić go ubitym na puch masłem. W tym przypadku około 2 duże łyżki masła.
Ubić masło na puch, i w miksować w zimny krem .
Przechowywać w lodówce.

Wykonanie biszkopcików
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. I powoli dodawaj po jednym żółtku ciągle miksując.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wymieszać delikatnie. Masa ma być puszysta. Trzeba uważać aby nam "nie siadła". Jeśli boisz się użyć miksera mąki wmieszaj szpatułą do ciasta.
I teraz masz dwa sposoby na wykonanie biszkoptów. Albo wylewasz ciasto na blachę 34 x 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i upieczesz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 12 minut i dopiero potem wykroisz biszkopty, albo zrobisz jak ja. Wyłożysz blachy papierem do pieczenia i nałożysz ciasto łyżką, formując kształty "jajowate".
Wielkość zależy od Ciebie.
Pieczemy jednak nieco ostrożniej, gdyż biszkopciki są raczej cieńsze od pierwszego sposobu.
Brzmi skomplikowanie, ale to na prawdę proste procedury.
Po upieczeniu starać się od razu odkleić biszkopty od papieru i odwrócić je na drugą stronę. Przykryć lnianym ręcznikiem.
Można spryskać likierem stronę na której się piekły. Wypełnić szprycą każdy biszkopt wykonanym wcześniej kremem, ale tylko jego połowę i złożyć na pół. Delikatnie docisnąć. Rozłożyć na półmisku i przykryć ściereczką. Można włożyć do lodówki.Fajnie zmiękną. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation