Kuchnia

ciasteczka

Z miłości do słodkości...: Rogaliki półfrancuskie z jabłkami

Ciasto:
50g świeżych drożdży,
4 szklanki mąki pszennej,
szklanka śmietany 18%,
200g masła,
2 żółtka,
czubata łyżka cukru pudru trzcinowego Diamant,
szczypta soli.


Śmietanę rozmieszać dokładnie z drożdżami.
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę, żółtka, cukier puder oraz sól. Wyrobić krótko gładkie ciasto.
Podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości około 5 mm i pokroić na 8 równych trójkątów.


Nadzienie:
5 jabłek,
50g masła,
3 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant,
jajko,
brązowy cukier do posypania.

Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec około 25-30 minut w temp. 190st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation