Kuchnia

głównie słodkości

Włoskie ciasto orzechowe
Składniki:
- 180 g orzechów laskowych
- 3 jajka
- 120 g masła
- 180 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 mała torebka proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml mleka

Orzechy rozsypać na blasze w jednej warstwie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez kilka minut aż skórka stanie się brązowa. Należy uważać żeby orzechy się nie przypaliły, bo ciasto będzie gorzkie. Blachę wyjąć z piekarnika, poczekać aż orzechy trochę ostygną a potem pocierać je w rękach porcjami aż zejdzie z nich skórka. Następnie orzechy zmielić lub drobniutko posiekać.

Do miski wbić jajka. Ucierać mikserem, kolejno dodając miękkie masło, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Na koniec wsypać rozdrobnione orzechy, wlać oliwę i mleko i mieszać aż powstanie gładkie ciasto o gumowej konsystencji.

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć ciasto i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 45-50 minut.
Kroić gdy ciasto ostygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation