Kuchnia

Śniadanie

Chlebek bananowy z orzechami i migdałami
(na keksówkę):

4 banany
1 jajko
50 g migdałów
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli i cynamony
150 g cukru trzcinowego
75 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g orzechów włoskich lub orzechowej mieszanki
Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać masło oraz ekstrakt waniliowy i zmiksować. Migdały zmiksować blenderem na „proszek”. Dodać do suchych składników i wymieszać. Całość przesiać do bananowej masy, dodać posiekane orzechy włoskie, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym do 170 C piekarniku przez 60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation