Kuchnia

Śniadanie

Kruszonka z rabarbarem, truskawkami i płatkami owsianymi

7-8 łyżek jasnego brązowego cukru
700g umytego rabarbaru
300g umytych, obranych truskawek
3 łyżki mąki kukurydzianej
Kruszonka:
4 łyżki naturalnego miodu
130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną)
100g płatków owsianych (bez glutenu)
100g masła

1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą, wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć w 6 naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można w 1 dużym naczyniu).

Kruszonka:
2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach).

3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. Podawać przestygnięte, najlepiej z lodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation