Kuchnia

Śniadanie

Przepiśnik kuchenny: Proste bułki z 4 składników.

Składniki: ( ok. 11 średnich bułek)

500 g mąki (jeśli pszenna to typ 750, może być też razowa lub orkiszowa)
300 ml wody lub mleka
1,5 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
1. Do małej miski kruszymy drożdże, dodajemy odrobinę wody, 1 łyżkę mąki pszennej i 1/2 łyżeczki cukru. Mieszamy wszystko i odstawiamy na 15 minut.
2. Do dużej miski wsypujemy 500 g mąki, dodajemy sól, wodę lub mleko i zaczyn zrobiony z drożdży. Mieszamy wszystko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze, używamy haka do mieszania. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione i odchodzi od miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1h do wyrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość jest gotowe, żeby formować bułki. Jeśli pieczemy chleb należy wyrośnięte ciasto przełożyć do mocno nagrzanego garnka żeliwnego i piec ok. 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeśli robimy bułki, to najlepiej posmarować ręce oliwą, odrywać kawałki ciasta i zawijając je pod spód, formować kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. wierzch bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem lub wodą lub kefirem. Posypujemy ulubionymi ziarnami ( ja użyłam czarnuszki i sezamu). Dobrze jest ustawić w piekarniku pieczenie z parą. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Jeśli nie mamy w piekarniku funkcji pary, na dno piekarnika możemy włożyć kostki lodu. Bułki po upieczeniu skrapiamy wodą, żeby skórka była błyszcząca i chrupiąca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation