Kuchnia

Śniadanie

Przepiśnik kuchenny: Chlebek bananowo-czekoladowy wg Jamiego Olivera

Składniki:
100 g masła (miękkiego)
200g cukru ( dałam 125 g)
2 jajka, roztrzepane
75 ml mleka
300 g mąki, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
4 dojrzałe banany, rozgniecione
100 g (70% kakao) czekolady, posiekanej drobno
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztrzepane jajka i mleko. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek, sodę, sól, gałkę oraz cynamon. Masę maślaną delikatnie wlać do mąki i wszystko dokładnie wymieszać, ale tylko do połączenia się składników. Dodać rozgniecione banany i czekoladę, wymieszać. Jedną dużą keksówkę (21x12cm) lub dwie małe (18x9cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec 35-40 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation