Kuchnia

Śniadanie

Przepiśnik kuchenny: Ciasto w butelce.

Składniki: (keksówka 35x11cm)
2 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki brązowego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki groszków czekoladowych ( chocolate chips)
Ponadto:
1 i 1/2 szklanki maślanki
2 duże jajka
1/4 kostki roztopionego masła
Suche składniki wsypujemy do miski. Pamiętamy, żeby przesiać mąkę, cukier puder. W drugiej misce mieszamy maślankę z jajkami i roztopionym, przestudzonym masłem. Mokre składniki wlewamy do suchych. Mieszamy dokładnie. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy mąką, wlewamy ciasto. Pieczemy ok.50 minut w 180 stopniach.
Oczywiście do butelki czy słoja dajemy tylko suche składniki. Zrobiłam sporą ilość tych butelek, więc podpowiem Wam proporcje w jakich wsypuję składniki:
1. 150 ml płatków owsianych (odmierzam szklanką z podziałką)
2. 10-12 łyżek mąki (wsypujemy do mąki sól, proszek do pieczenia i sód)
3. Cukier brązowy (cały)
4. Cukier puder (cały)
5. Cynamon.
6. Reszta płatków owsianych.
7. Pozostała część mąki.
8. Groszki czekoladowe (mieści mi się zazwyczaj mniejsza ilość niż pół szklanki)
9. Posiekane orzechy (mieści mi się zazwyczaj mniejsza ilość niż pół szklanki)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation