Kuchnia

Śniadanie

Czekoladowe Naleśniki Zapiekane z Bananowym Sufletem | Ongolala

Naleśniki Czekoladowe
(Porcja na około 8 cienkich naleśników o średnicy około 15cm)

175ml mleka
50g mąki
10g kakao
1 jajo
15g cukru waniliowego
15g palonego masła*
Szczypta soli

Masło palone (beurre noisette) – czyli rozpuszczone masło na małym ogniu i podgrzewane do czasu uzyskania bursztynowego koloru, a następnie przecedzone w celu rozdzielenia tłuszczu i suchej masy.

Mąkę i kakao przesiać.
Dodać jajo, ostudzone masło, mleko, sól oraz cukier.
Zmiksować na gładką masę.
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki na średnio rozgrzanej nieprzywierającej patelni.

Bananowy Krem Cukierniczy

2 małe lub jeden duży dojrzały banan
2 łyżki soku z cytryny
2 żółtka
15g cukru waniliowego
15g mąki tortowej

Banany rozgnieść widelcem i połączyć z sokiem cytrynowym.
Zagotować na małym ogniu.
Żółtka dokładnie roztrzepać z cukrem.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Zalać zagotowaną pulpą bananową, cały czas mieszając.
Przelać masę do rondla i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 1 minutę.
Przelać do pojemnika i przykryć powierzchnię kremu folią spożywczą.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Sos Czekoladowy

100g mleka
25g śmietany kremówki
10g kakao
10g cukru
50g gorzkiej

Wszystkie składniki umieścić w rynce.
Podgrzewać na małym ogniu mieszając.
Zagotować przez około 1 minutę.

Przygotowanie 2 zapiekanych naleśników

Rozgrzać piekarnik do 190°C.
Ubić około 30-40g białka (białko z jednego jaja) na prawie sztywną pianę.
Wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki z 60g bananowego kremu cukierniczego.
Podzielić na pól i wyłożyć na naleśniki vi delikatnie je zawinąć w pòł.
Piec przez około 6-8 minut.
Polać czekoladowym sosem.
Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika – wychłodzenie spowoduje również bardzo szybką utratę smaku i opadnięcie ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation