Kuchnia

Śniadanie

Przepiśnik kuchenny: Ciasteczka z nasionami chia.

Składniki (20-22 szt.):

1,5 szklanki ( nie czubatej) płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki nasion chia
60 g masła w temp. pokojowej
100 g cukru brązowego lub syropu z agawy
160 g masła orzechowego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka przyprawy do piernika ( nie ma jej w oryginalnym przepisie)
60 g groszków czekoladowych lub posiekanej drobno czekolady

Sposób przygotowania:
W średniej misce wymieszać płatki, proszek do pieczenia, mąkę i nasiona chia.
W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste i kremowe. Dodać masło orzechowe, jajka, wanilię. Wymieszać dokładnie.
Do suchych składników dodać składniki mokre i wszystko dokładnie wymieszać.
Wsypać groszki czekoladowe i ponownie wymieszać.
Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier i formować niewielkie kuleczki z ciasta. Ręce możemy moczyć w wodzie, lepiej będzie się nam formowało ciastka. Każde ciastko spłaszczyć delikatnie dłonią. Ciastka możemy układać w niewielkich odległościach, ponieważ nie rozleją nam się i dużo nie urosną.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 12-15 minut. Wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation