Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik w szklance

Składniki: (10 porcji)
1,10 sera twarogowego + 125 g serka kremowego Philadelphia (lub 1,25 kg sera twarogowego)

10-20 dag cukru brzozowego/fruktozy (ilość zależy głównie od kwaśności sera)
3 łyżki mąki pszennej
5 jajek
2 żółtka
1 łyżka tartej skórki z cytryny lub pomarańczy (lub 1-2 łyżki rumu)

Spód
pokruszone czekoladowe herbatniki pełnoziarniste (u mnie Kakaowe Lu Go! – po pół herbatnika na porcję)

Polewa
zmiksowane owoce, świeże lub mrożone (truskawki/maliny/brzoskwinie/jagody…)
fruktoza/cukier brzozowy/agawa – do smaku
kilka świeżych owoców do dekoracji

Wykonanie:
Przygotować szklaneczki (lub słoiczki) o pojemności około 200-250 ml oraz naczynie żaroodporne, do którego wstawimy szklaneczki aby piekły się w kąpieli wodnej.

Na dno każdego wsypać po 1-2 łyżki pokruszonych herbatników.
Sery zmiksować z cukrem brzozowym i mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijać jajka i żółtka. Dodać otartą skórkę cytrynową/pomarańczową lub rum.
Masę rozłożyć równomiernie do wszystkich przygotowanych szklaneczek/słoików tak aby sięgała do około 2/3 wysokości każdego naczynia.
Piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni.
Szklaneczki wstawić do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlać gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy szklaneczek. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut. (Uwaga: Upieczone serniki powinny mieć ścięte brzegi, a sam środek może pozostać lekko “płynny”.)
Ostrożnie wyjąć szklaneczki z kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia, a następnie chłodzić w lodówce przez minimum 3-4 godziny (a nawet całą noc).
Przygotować mus owocowy. Owoce dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito, aby usunąć ewentualne pestki. Dosłodzić do smaku fruktozą/cukrem brzozowym lub syropem z agawy.

Serniczki podawać ze świeżymi owocami i musem owocowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation