Kuchnia

Desery

Ptysie z truskawkami

Składniki:
(na 6 dużych lub 10 mniejszych ptysiów)
125ml mleka
125ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
120g masła
140g mąki pszennej
4 jajka
Krem:
200g mascarpone
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś woli słodsze) + do posypania ptysiów
Dodatki:
truskawki

Komentarze

Przygotowanie:
Piekarnik na 200°C.
Mleko i wodę wlać do rondla, gotować na średnim ogniu. Dodać cukier, sól i masło. Gotować aż do początku wrzenia. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i szybko, energicznymi ruchami wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów. Postawić na ogniu i mieszać 1 minutę. Zdjąć i ostudzić.
Do ostudzonej masy (która wyjdzie bardzo gęsta) dodawać po jednym jajku miksując aż do uzyskania jednolitej, lśniącej masy. Nałożyć łyżką lub przy użyciu rękawa cukierniczego porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ja nakładam około 3 czubate łyżki na jednego ptysia. Ciasto bardzo rośnie, więc odstępy między ptysiami muszą mieć minimum 3cm.
Wstawić do piekarnika na 20 minut.
Zmiksować śmietankę kremówkę, dodać cukier puder i mascarpone. Wymieszać.
Ptysie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć kremem i truskawkami, posypać cukrem pudrem, gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation