Kuchnia

Najlepsze szarlotki

szarlotka po amerykańsku
ciasto:
2 i 1/3 szklanki (350 g) mąki pszennej
1 kostka bez 1 łyżki (185 g) zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
sól

farsz:
800 g twardych jabłek, np. szara reneta
1 szklanka (125 g) cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
sok z 1 cytryny
1/4 kostki (50 g) masła
1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy

1 jajko do posmarowania
1 łyżka cukru lub cukru perlistego do posypania


przygotuj ciasto: posiekaj nożem masło z mąką, cukrem pudrem i szczyptą soli (możesz też użyć malaksera). dodaj 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. jeśli się kruszy, dodaj więcej wody, jeśli jest za luźne - podsyp mąką. ciasto podziel na pół, uformuj dwie kule, lekko je spłaszcz, osobno zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. formę o średnicy ok. 23 cm lekko natłuść i oprósz mąką.
przygotuj farsz: jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski. dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon, gałkę, mąkę i całość wymieszaj.
oba kawałki ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie). pierwszy na okrąg o średnicy większej o mniej więcej 8 cm niż forma i pierwszy przełóż do formy. dokładnie wyłóż ją ciastem, lekko dociśnij, pozostaw 2 cm ciasta wystające poza brzegi.
ciasto wyłóż farszem, wyrównaj i na wierzch ułóż kawałki masła. brzegi ciasta zmocz pędzelkiem i na szarlotkę nałóż drugą część rozwałkowanego ciasta. zlep razem wystające brzegi ciasta i ?zamknij? farsz w środku. nożem natnij wierzch w czterech miejscach i zrób krzyżyk na środku, aby podczas pieczenia para miała ujście. wierzch szarlotki zwilż wodą (lub roztrzepanym jajkiem) i posyp cukrem. wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. c i piecz 50-60 minut, aż wierzch ciasta się lekko zrumieni. po wyjęciu odstaw na 10 minut, podawaj na ciepło np. z lodami waniliowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation