Kuchnia

Najlepsze szarlotki

strudel
ciasto:
250 g mąki pszennej typ 550 luksusowa
1 jajo
90 ml zimnej wody
30 g zimnego masła
szczypta soli

farsz:
1 kg jabłek (odmiany nie wodniste)
100 g rodzynek
50 g orzechów
do posypania jabłek
cynamon wg uznania
5 łyżek bułki tartej
50 g roztopionego masła do farszu
50 g roztopionego masła do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania

przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła, jajko, wodę i sól. szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i podziel na ósemki, a następnie pokrój w plastry.
schłodzone ciasto rozwałkuj na bardzo cienki, prostokątny placek (prawie przezroczysty). aby to osiągnąć, wałkuj je na rozłożonym i oprószonym mąką papierze pergaminowym, a następnie rozciągaj rękami, aby wszędzie miało jednakową grubość. tak rozwałkowane ciasto natłuść rozpuszczonym masłem.
jabłka wymieszaj w misce z bułką tartą, posiekanymi orzechami, rodzynkami, cukrem, cynamonem i rozpuszczonym masłem, a następnie nałóż na rozwałkowane ciasto tak, aby od góry i po bokach zostawić po 2 cm wolnego miejsca. ostrożnie zwiń je w roladę. postaraj się, by łączenie ciasta było pod spodem. boki rolady także zwiń pod spód.
ciasto ostrożnie przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. c. piecz przez 40-60 minut, aż strudel będzie złotego koloru. ciasto z wierzchu powinno być chrupkie, a w środku miękkie.
gdy wystygnie, przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation