Kuchnia

Makaron

niebo na talerzu: Bardzo dobry sernik


Przed wykonaniem, dobrze jest przeczytać wskazówki sernikowe, które znajdują się tutaj

składniki ( na tortownicę 26 cm):

- 1,5 kg kremowego sera typu philadelphia lub trzykrotnie zmielonego twarogu
- 250 g cukru
- 4,5 łyżki mąki
- 5 jajek
- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany

na polewę:

- pół tabliczki gorzkiej czekolady o min.60% zawartości kakao
- łyżka masła
- łyżka cukru
- 3 łyżki gorącego mleka

Piekarnik ustawić na 170 st. W dużej misce zmiksować ser, dodać całe jajka, cukier, mąkę i śmietanę. Nie mieszać bardzo długo, by zbytnio nie napowietrzyć masy. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub jeśli chcemy gładkie ciasto bez odgniecionych brzegów - smarujemy dno cienko masłem i wysypujemy tartą bułką. Tortownicę zawinąć od spodu i z boków w trzy warstwy folii aluminiowej. W większe naczynie wstawić tortownicę z masą serową, dolać tyle wrzątku, by była zanurzona do 1/3 wysokości. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 45 minut, zmniejszyć temperaturę do 160 st. i piec jeszcze 30 minut. Gdyby wierzch się mocno rumienił - przykryć folią aluminiową. Zostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Odkleić papier lub okroić brzegi tortownicy ostrym nożem, jeśli nie używaliśmy papieru.
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z wrzącą wodą) wylać na ostudzone ciasto.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/03/bardzo-dobry-sernik.html#sthash.xEHWNmUy.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation