Kuchnia

Makaron

PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM.

Składniki

- 8 udek lub podudzi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku (albo cała główka)
- 200 ml czerwonego wina
- 2 papryki (w 2 kolorach)
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- starty parmezan
- 200g makaronu penne

Uwagi do kluczowych składników

Kurczak - teoretycznie mogą też być filety z piersi, ale nogi są zdecydowanie lepsze. Piersi przy dłuższym gotowaniu szybko stają się suche i twardawe. Czasami można dostać filety z udek. Jeżeli nie lubimy babrać się z kośćmi to możemy takie użyć.

Czosnek - kogoś może przerażać dodawanie całej główki czosnku do jednego dania. Spokojnie. Kuchnia włoska na czosnku bazuje i wcale nie oznacza to, że dominuje on w każdej potrawie. Tutaj jego smak będzie wyczuwalny tylko w takim stopniu jak powinien.

Wino - ma to być przyzwoite wytrawne lub półwytrawne wino i nie dajmy się zwariować, nie musi być włoskie.

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Papryki pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż na natłuszczonej blaszce. Piecz ok. 15-20 minut aż skórka zbrązowieje. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, wrzuć do miski i przykryj na ok. 5 minut. Po tym czasie nie powinno być problemu ze zdjęciem skórki. Gdy już się z nią uporasz, pokrój paprykę w niewielkie kwadratowe kawałki.
Części kurczaka umyj, wysusz i obsmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej oliwie. 3-4 minuty z każdej strony wystarczy. Odstaw na bok.
Zmniejsz ogień, odlej z patelni nadmiar tłuszczu i smaż teraz cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż ją ok. 10 minut często mieszając.
Gdy cebula będzie już złotobrązowa dorzuć czosnek wcześniej obrany i pokrojony w cienkie plasterki. Podsmaż jeszcze ok. 2 minuty cały czas mieszając.
Do szerokiego garnka wrzuć teraz kurczaka, cebulę z czosnkiem i paprykę. Zalej wszystko pomidorami i winem. Dodaj koncentrat dla zagęszczenia i wzmocnienia smaku oraz bazylię i oregano. Duś na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę.
Dopraw sos ok. 2 łyżeczkami soli oraz świeżo mielonym pieprzem, cukrem i chilli. Gotuj jeszcze ok. 20-30 minut bez przykrycia, aż sos trochę bardziej zgęstnieje.
Wyłów z sosu wszystkie kawałki kurczaka i pozwól im ostygnąć. Gdy będzie to już możliwe, obierz kurczaka ze skóry i kości. Porozdzielaj mięso na niewielkie kawałki i wrzuć z powrotem do sosu.
Ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu i własnych preferencji. Pamiętaj, nie płucz go pod wodą, tylko od razu po ugotowaniu odsącz i wrzuć do sosu.
Wymieszaj dokładnie i nakładaj do misek lub talerzy. Posyp startym parmezanem. Można też dla smaku i ozdoby posypać go dobro posiekaną natką pietruszki lub liśćmi bazylii. Buon Appetito!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation