Kuchnia

Makaron

Tagliatelle z porem i szynką


Składniki (4-6 porcji):

2 średniej wielkości pory
1 nieduża cebula
50 g masła
200 g słodkiej śmietanki
250 ml bulionu
200 g chudej szynki
120 g twardego sera
500 g makaronu tagliatelle
sól i pieprz



Pora pokroić w plasterki i dokładnie przepłukać. Cebulę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojone warzywa. Podsmażyć przez chwilę i dodać bulion. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić do momentu aż warzywa będą miękkie i większość płynu odparuje. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę oraz śmietanę. Dusić jeszcze przez minutę ciągle mieszając. Dodać garść sera i makaron. Wymieszać i od razu podawać posypane resztą sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation