Kuchnia

Makaron

PENNE Z BROKUŁEM I BOCZKIEM

Składniki:
- 1 brokuł
- 100 g (lub więcej) boczku parzonego
- po 100 g makaronu penne na osobę
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- tymianek lub zioła prowansalskie
Makaron zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy. Po kilku minutach mieszamy makaron i ewentualnie go rozklejamy. Dodajemy koszyczki brokuła, garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy razem kilka minut al dente.
Odcedzamy na durszlaku.

W odzyskanym garnku smażymy na oliwie wyciśnięty czosnek i pokrojony w paski boczek. Gdy boczek się lekko zarumieni dosypujemy makaron i brokuła, nadal podsmażamy ostrożnie mieszająć, by brokuły się nie rozpadły. Dodajemy dużo pieprzu oraz tymianek i ewentualnie sól (choć wystarczająco słony powinien być boczek).


Podajemy od razu na talerze.
Można posypać serem typu parmezan
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation