Kuchnia

Przepisy

Sernik z malinami


Składniki na spód:
· 250g ciastek HIT o smaku czekoladowym
· 80-100g masła


na masę serową:
· 0,8-1kg zmielonego sera białego
· 300g serka waniliowego
· 0,5 szklanki cukru pudru
· 16g cukru wanilinowego
· 2 pełne łyżki żelatyny
· 0,5 szklanki gorącej wody


na malinowy wierzch:
· 450g mrożonych malin
· 4 łyżki cukru pudru
· 2 galaretki malinowe


Przygotowanie:

Ciasteczka pokrusz na bardzo małe kawałki(nie na pył) w blenderze lub przy użyciu wałka. Masło roztop i lekko ostudź. Następnie połącz je w misce z rozkruszonymi ciastkami. Tortownicę o średnicy 29 cm wyłóż folią aluminiową, wsyp masę z ciastek i mocno ubij spodem szklanki, tak by cały spód był równomiernie pokryty. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę włóż do lodówki.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do ostygnięcia. Biały ser przełóż do miski, dodaj serek waniliowy, cukier puder, cukier wanilinowy i wszystko dokładnie połącz blenderem/mikserem tak by uzyskać jednolicie gładka masę.

Na schłodzony spód ciasteczkowy wylej serową masę. Z powrotem tortownicę włóż do lodówki. Czas na malinowy wierzch: Galaretki rozpuścić w 0.5 litrze gorącej wody i odstaw do ostudzenia – (nie trzeba tego robić wcześniej, gdyż w połączeniu ze zmrożonymi malinami galaretka w mig stężeje!). Maliny wraz z cukrem przerzuć do miski i zmiksuj je na tzw. papkę. Przelej wystudzoną, płynną galaretkę i dobrze wymieszaj - w mgnieniu oka będzie chciała się siąść, dlatego należy ją cały czas mieszać. Delikatnie wyłóż mus malinowy na masę serową. Teraz włóż na kilka godzin do lodówki by sernik ładnie stężałJ Pyszny sernik na spodzie z herbatników czekoladowych z musem malinowym gotowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation