Kuchnia

na słono

Składniki, 4 porcje:
Kanapki:
• pęczek cienkich szparagów
• 100 g szynki parmeńskiej (paczkowanej, cienko pokrojonej)
• 400 g miękkiego sera typu camembert (użyłam President z mleka koziego), lub sera taleggio
• sól i pieprz, oliwa extra vergine
• pieczywo, np. pizza pieczona w zgrzewarce (przepis poniżej) lub zwykła bagietka

Przygotowanie:
Odłamać twardsze jasne końce szparagów, łodygi umyć i osuszyć. Wyłożyć na talerz, doprawić solą, pieprzem i posmarować oliwą extra vergine. Rozgrzać opiekacz i ułożyć pierwszą partię szparagów (z zachowaniem odstępów). Grillować przez około 3-4 minuty.
Przygotować pieczywo, jeśli używamy bagietki kroimy ją w poprzek na pół, jeśli własnych placków pizzowych, wystarczy je lekko rozchylić (jeśli się nie da, można placki podgrzać w mikrofali, wówczas zmiękną). Na spodzie położyć kawałki sera, ułożyć plasterki szynki i szparagi, na wierzch położyć jeszcze dodatkowy ser, włożyć do opiekacza i grillować przez około 3-5 minut do czasu aż ser się rozpuści i całość podgrzeje i zespoli. Można przekroić.

Ciasto na pieczywo:
• 3/4 szklanki (180 g) letniej wody
• 1 łyżeczka suszonych drożdży
• 2 łyżki oliwy
• 250 g mąki pszennej
• 3/4 łyżeczki soli morskie

Przygotowanie:
Do miski wlać wodę, dodać drożdże, oliwę, mąkę oraz sól. Wymieszać a następnie wyrabiać przez około 10 minut (ciasto będzie dość luźne, więc możemy używać miksera planetarnego zaopatrzonego w hak lub zwykłego miksera z końcówkami w kształcie spiralek). Na koniec ciasto może się trochę kleić. Przykryć je folią spożywczą i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjąć ciasto na na stolnicę lub blat podsypane mąką , obtoczyć je delikatnie w mące bez zbędnego wyrabiania i ugniatania. Przekroić nożem na 4 części, odsunąć je od siebie, przykryć folią spożywczą i zostawić na 20 minut.
Ciasta nie wałkujemy wałkiem tylko formujemy w dłoniach, im krócej, tym lepiej: pierwszą kulkę z ciasta obtoczyć w mące i palcami rozciągnąć na stolnicy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm, na chwilę można ciasto wziąć w dłonie i formować jak typową pizzę, starajmy się nie robić tego zbyt długo aby nie pozbyć się pęcherzy powietrza w cieście.
Położyć placek na rozgrzaną płytę opiekacza, zamknąć i opiekać przez około 3-5 minut, w zależności od mocy i stopnia nagrzania opiekacza. Po wyjęciu od razu złożyć placek na pół póki jest jeszcze miękki. Powtórzyć z resztą placków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation