Kuchnia

na słono

Orkiszowe muffinki ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarella | 365 dni dookoła kuchni.

pół szklanki mąki orkiszowej
pół szklanki otrębów owsianych SANTE
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150g szpinaku
mała, ugotowana pierś z kurczaka ( można zastąpić innym mięsem)
50g mozzarelli
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
jajko
150 jogurtu naturalnego

Zaczynamy od szpinaku. Ja użyłam mrożonego, ale bez problemu można go zastąpić świeżym. Dusimy go na odrobinie oliwy z czosnkiem i odrobiną pieprzu czarnego. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy otręby, zioła i proszek do pieczenia.

Pierś kurczaka i mozzarellę kroimy w drobną kostkę.

W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko z jogurtem naturalnym.

Gdy szpinak już przestygnie, dodajemy go do mąki. Dorzucamy resztę składników i łączymy z jajkiem i jogurtem. Dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopnii. W tym czasie przekładamy muffinki do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości.

Ja użyłam foremek silikonowych, których nie trzeba wcześniej smarować masłem, ani używać papieru do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut. ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation