Kuchnia

na słono

Kotleciki mielone z kurczaka w bekonie z kolorową cukinią

Składniki (dla 2 osób):
320 g mięsa mielonego z filetu kurczaka (może być inna część kurczaka lub indyka)
4 plastry chudego (!) wędzonego bekonu*
listki świeżego tymianku ogrodowego
1 ząbek czosnku
sól morska
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy
kilka malutkich zielonych cukinii lub dwie średnie
1 średniej wielkości żółta cukinia
do podania:
kolorowe pomidorki koktajlowe
młoda dymka
sok z cytryny
roszponka

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni (grzanie góra/dół).
2. Filety z kurczaka zmielić przy pomocy maszynki. Mięso mielone doprawić sporą ilością listków tymianku (ok. 1 łyżki), bardzo drobno posiekanym ząbkiem czosnku, pieprzem i szczyptą soli - bekon jest słony.
3. Dłonie natrzeć olejem, uformować cztery kulki z mięsa, spłaszczyć, każdą owinąć w plaster bekonu. Podpiekać z obu stron na posmarowanej olejem powierzchni grilla elektrycznego lub na patelni o nieprzywierającej powłoce.
4. Gdy bekon się zarumieni i tłuszcz wytopi, umieścić kotleciki na blasze lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Zapiekać 10 minut.
5. W tym czasie cukinie zielone pokroić wzdłuż na pół a żółtą w 5-7 mm plastry. Umieścić w misce, wymieszać z 2 łyżkami oleju, aby całe kawałki warzyw były nim pokryte. Smażyć z obu stron na grillu lub patelni. Nie podlewać dodatkowo tłuszczem. Gdy pojawią się rumiane paski, można przełożyć cukinie do formy z mięsem, oprószyć solą i trzymać w cieple.
5. Pomidorki pokroić wzdłuż, szczypior posiekać.
6. Podawać wszystko razem, z dodatkiem roszponki.

* Dobrze wybrać jak najchudszy bekon. Mi udało się kupić taki, który wyglądem dorównywał wędzonej polędwicy - miał ok. 2 mm pasek tłuszczu :)

http://paletasmaku.blogspot.com/2013/07/kotleciki-mielone-z-kurczaka-w-bekonie.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation