Kuchnia

na słono

CHŁODNIK LITEWSKI
składniki:
duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
2 ogórki
1 pęczek posiekanego koperku
1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
1 litr kefiru
200 ml Śmietany
1 pęczek rzodkiewki

sposób przygotowania: Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo. Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation