Kuchnia

na słono

Sandwich z ziołowych gofrów ziemniaczanych z kaparami + smarowidło z pieczonym łososiem i ziołami

Składniki:
smarowidło z pieczonym łososiem i ziołami:
60 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
200 g filetu z łososia bez skóry
1 łyżka posiekanych ziół (np. koperek z pietruszką lub szczypiorkiem)
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
sok z cytryny
ziołowe gofry ziemniaczane z kaparami:
200 g obranych ziemniaków
60 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
120 ml maślanki naturalnej
2 jajka
100 g maki pszennej razowej
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka małych kaparów

do podania: rukola, kapary jabłkowe lub oliwki, warzywa - np. pomidor, ogórek, rzodkiewka, cebula

PRZYGOTOWANIE:
Całe opakowanie smalczyku (120 g) rozpuścić, np na kaloryferze (łatwo się rozpuszcza, nie trzeba podgrzewać! :)). Połowę opakowania wykorzystam do smarowidła, a drugą część jako składnik ciasta ziemniaczanego na gofry.

Smarowidło z pieczonym łososiem i ziołami:
1. Łososia skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, umieścić na pergaminie do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
2. Gdy łosoś ostygnie, lekko podusić go widelcem w miseczce, dodać 60 g rozpuszczonego smalczyku, zioła, doprawić świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i solą w razie potrzeby, wymieszać.
3. Umieścić w małych słoiczkach lub kokilkach. Schłodzić. Smarowidło można przechowywać do 4 dni w lodówce pod przykryciem.

Gofry ziemniaczane z ziołami i kaparami*:
1. Ziemniaki zetrzeć do głębokiej miski na tarce o grubych oczkach, dodać rozpuszczony smalczyk, wymieszać.
2. Mąkę wsypać do osobnej miski, dodać cukier, odrobinę soli do smaku i pieprz oraz proszek do pieczenia.
3. Do ziemniaków wbić jajka, dodać kapary, wlać maślankę, ponownie wymieszać.
4. Wsypać suche składniki do miski z masą ziemniaczaną i połączyć. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać odrobinę więcej mąki.
5. Gofrownicę rozgrzać (u mnie 5 z 6 dostępnych poziomów). Gdy powierzchnia będzie gorąca nakładać łyżką masę. Nie trzeba dodatkowo smarować tłuszczem powierzchni.
6. Zapiekać gofry do wyraźnego zarumienienia (nieco dłużej niż tradycyjne ciasto gofrowe, ponieważ używamy surowych ziemniaków).
7. Gofry podawać w formie przekładanej kanapki ze smarowidłem z pieczonego łososia i ulubionymi warzywami/piklami.

*Użyłam gofrownicy na gofry-serduszka - ilość ciasta pozwoliła na 4-krotne jej zapełnienie (powstało 20 szt. małych serduszek). W prostokątnej gofrownicy z podanych proporcji powinno wyjść 4-6 dużych gofrów.

http://paletasmaku.blogspot.com/2014/02/sandwich-z-zioowych-gofrow.html#more
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation