Kuchnia

jedzonko

Ciasto jagodowe

składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 10 dag masła lub margaryny
- 2 żółtka

dodatkowo:
- 30 dag jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego

składniki na bezę:
- 2 białka
- 3 łyżki cukru

Obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, masło i żółtka zagnieść, owinąć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Formę na tartę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie formę wylepić schłodzonym ciastem i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 10 minut.

Jagody umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i mąką.
Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.

Gorące ciasto wyjąć na chwilę z piekarnika, do środka włożyć jagody i przykryć pianą z białek. Ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation