Kuchnia

jedzonko

ciasto jagodowe
składniki: 60 dag jagód, 6 łyżek oliwy z oliwek, 20 dag mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 4 jajka, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli esencji rumowej, cukier puder, tłuszcz do wysmarowania formy
wykonanie: jagody wypłukać i osączyć. jajka ubić z cukrem, wlać dwie łyżki wody, esencję rumową, oliwę i przez chwilę ubijać. wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. ciasto włożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i przykryć owocami. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy; przez około 30 minut. ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation