Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Czekoladowo-kokosowe markizy/8 markiz

Składniki
110 g mąki pszennej
100 g masła
70 g cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
30 g kakao
jajko
szczypta soli

Krem:
180 g serka mascarpone
50 g cukru pudru
20 g wiórków kokosowych
6 łyżek mleczka kokosowego
2 łyżeczki żelatyny

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
łyżeczka oleju rzepakowego
wiórki świeżego kokosa

Masło obijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej ubijamy. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę, wiórki kokosowe i kakao ucierając ciasto za pomocą miksera. Pod koniec dodajemy szczyptę soli.
Gdy składniki się połączą lepimy 16 kuleczek, każdą delikatnie spłaszczając. Ulepione ciastka kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem lub na silikonowej macie do pieczenia (polecam).
Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w 170 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, mlekiem kokosowym i wiórkami.
Do miseczki wsypujemy żelatynę, dodajemy łyżeczkę zimnej wody i mieszamy. Zostawiamy na 5 minut, a następnie zalewamy łyżką wrzącej wody. Przygotowaną żelatynę wlewamy powoli do masy kokosowej i mieszamy. Krem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Masę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do szprycy. Wyciskamy na środek 8 ciasteczek i przykrywamy każde pozostałymi ciastkami. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
W rondelku gotujemy wodę. Nad gotującą się wodą umieszczamy miseczkę tak by nie dotykała wody. Wrzucamy do niej połamaną czekoladę i dodajemy olej rzepakowy. Rozpuszczamy.
Markizy przekładamy do lodówki i kładziemy na kuchenną kratkę. Wierzch każdego ciastka oblewamy rozpuszczoną czekoladą. Markizy dekorujemy wiórkami ze świeżego kokosa i wkładamy przed podaniem jeszcze na pół godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation