Kuchnia

ryby

kuchenne fascynacje
Składniki : ( robiłam z połowy, przepis podaję na całość )

1 szklanka sosu sojowego
1/4 szklanka płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
ok 2,5 cm imbiru
3 ząbki czosnku
około 1 kg łososia ( można usunąć skórę lub pozostawić )

Imbir kroimy na plasterki, czosnek zgniatamy. Sos sojowy mieszamy z miodem aż się połącza. Dodajemy resztę składników, mieszamy. W marynacie zanurzamy łososia tak aby pokrywała go w całości. Odstawiamy na 30 minut a jeśli nie macie tyle czasu to minimum na 10 minut.

Po tym czasie wyjmujemy rybę z zalewy, układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 145°C 15-20 minut. Można go również usmażyć na patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation