Kuchnia

ryby

Pstrąg ze szpinakiem i ziołowo - czosnkowym masełkiem

Potrzebne składniki:
* masełko czosnkowo ziołowe - przepis tutaj
* 2 plasterki limonki
* gałązka natki pietruszki
* cały świeży pstrąg
* sól, pieprz cytrynowy
* oliwa do smażenia
* mąka do obtoczenia
* 100 gram świeżego szpinaku liściastego (ja go szarpię żeby liście nie były takie długie)
* 3 - 4 łyżki śmietany 18%
* ząbek czosnku
* sól
* łyżeczka masła

Przygotowanie szpinaku:
1. W wysokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, solimy. Przykrywamy na chwilę. Co jakiś czas mieszamy.
2. Jak szpinak zmięknie, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i dusimy 2-3 minuty często mieszając.
3. Dodajemy śmietanę, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Przygotowanie pstrąga.
1. Rybę dokładnie myjemy i czyścimy. Umytą i oczyszczoną rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i pieprzem cytrynowym .
2. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.

Podajemy ze szpinakiem, masełkiem czosnkowo - ziołowym, plasterkami limonki i natką pietruszki do przegryzienia (natka neutralizuje zapach czosnku).

http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/05/pstrag-ze-szpinakiem-i-zioowo.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation