Kuchnia

Drób

Najlepszy przepis na pieczonego kurczaka w miodzie :) | Lawendowy Dom
Pieczony kurczak w miodzie

sprawiony kurczak

2 ząbki czosnku

łyżka soli

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka ostrej papryki

łyżka miodu

łyżeczka tymianku

łyżeczka majeranku

łyżka oleju

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć kuper.
Czosnek rozetrzeć z solą, dodać słodką i ostrą paprykę, miód, tymianek, majeranek i olej. Wymieszać składniki i natrzeć nimi mięso od wewnątrz i na zewnątrz.
Kurczaka włożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika, na niską półkę i piec 30 minut – w tym czasie skórka zacznie się rumienić.
Na dno brytfanny wlać szklankę wody i piec kurczaka jeszcze godzinę. Podczas pieczenia należy go często polewać płynem zbierającym się na dnie brytfanny. Gdy skórka jest już mocno zrumieniona, przykryć kurczaka folią aluminiową lub pokrywką brytfanny. Po upieczeniu wyjąć kurczaka z piekarnika i odstawić na kilkanaście minut, a następnie podzielić na porcje i podawać. Taki kurczak doskonale smakuje też na zimno
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation