Kuchnia

Drób

Kaczka z sosem śliwkowym – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

pierś z kaczki
4 szt
śliwki wędzone bez pestek
50 g
szalotka
1 szt
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
1 szt
Przyprawa do mięs Knorr
2 łyżki
goździki w całości - kilka sztuk
cynamon w laskach - kilka sztuk
cukier
1 łyżka
olej
50 ml

Krok 1
Kaczka z sosem śliwkowym – krok 1
Rozkrusz goździki i cynamon, a następnie wymieszaj z przyprawą do mięs i łyżeczką cukru.
Krok 2
Kaczka z sosem śliwkowym – krok 2
Powstałą marynatę nałóż na każdą z piersi kaczki od strony mięsa. Piersi złóż układając je jedna na drugiej skórą do góry. Mięso ponacinaj nożem w kratkę, ściśle zafoliuj i wstaw do lodówki – najlepiej na 6 godzin.
Krok 3
Kaczka z sosem śliwkowym – krok 3
Po tym czasie smaż mięso od strony skóry na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut, aż tłuszcz zupełnie się wytopi. Następnie odwróć kaczkę i smaż jeszcze ok. 5 minut od strony mięsa. Usmażoną kaczkę przełóż na talerz.
Krok 4
Kaczka z sosem śliwkowym – krok 4
Przygotuj sos. Na patelni pozostaw 1 – 2 łyżki tłuszczu z pokruszonymi przyprawami (cynamonem i goździkami), resztę tłuszczu usuń. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj pokrojone w cienkie paseczki śliwki, a następnie dodaj szklankę wody i esencję do sosu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj 2- 3 minut aż zgęstnieje. Kaczkę podawaj pokrojoną w plastry, na czerwonej kapuście z sosem śliwkowym i kluskami śląskimi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation