Kuchnia

Drób

Kurczak świąteczny – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

kurczak
1.5 kg
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
1 opak
świeże oregano gałązki
pomarańcze
2 szt
ząbki czosnku
2 szt
suszone śliwki wędzone z pestkami
100 g
morele suszone
100 g
jabłka
4 szt
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
80 ml
cukier
1 łyżka

Krok 1
Kurczak świąteczny – krok 1
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne – pokrój w ćwiartki, skórki zachowaj. Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr pomieszaj z otartą skórką z dwóch pomarańczy i posiekanym oregano. Przyprawa idealnie podkreśli smak kurczaka.
Krok 2
Kurczak świąteczny – krok 2
Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz. Pozostałe pomarańcze okrój z białej skóry, włóż do środka, razem z skórkami z jabłek. Do środka włóż również śliwki, morele oraz dwa obrane ząbki czosnku. Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż.
Krok 3
Kurczak świąteczny – krok 3
Kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po tym czasie usuń przykrywkę, kurczaka piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak zachowa idealną soczystość mięsa.
Krok 4
Kurczak świąteczny – krok 4
W międzyczasie na patelni karmelizuj cukier. Gdy będzie złotego koloru - dodaj pokrojone wcześniej jabłka, dodaj Ramę Smaż jak szef kuchni. Całość smaż razem z jabłkami przez około 4 minuty.
Krok 5
Kurczak świąteczny – krok 5
Po upieczeniu, kurczaka pokrój na mniejsze porcje. Z farszu wybierz śliwki i morele i dodaj je do jabłek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation