Kuchnia

Drób

Udka kurczaka w boczku, ze świeżymi ziołami
Udka kurczaka w boczku, ze świeżymi ziołami (6szt)

6 udek (pałek) kurczaka

6 długich plastrów surowego boczku

3 gałązki rozmarynu

garść świeżego tymianku

12 listków szałwii

oliwa

sól, pieprz

Mięso z kurczaka opłucz i osusz kuchennym ręcznikiem. Następnie natrzyj solą i pieprzem, odstaw na bok. Gałązkę z rozmarynu potnij na 3 części. Na końcu plastra boczku ułóż 2 listki szałwii, trochę tymianku i gałązkę rozmarynu. Ułóż na tym udko z kurczaka i dość ciasno zawiń go w boczek.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę lekko posmaruj oliwą. Ułóż w naczyniu przygotowanego kurczaka. Lekko pokrop go oliwą. Blachę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz pod przykryciem przez 25 minut, następnie zdejmij folię, zmniejsz temperaturę do 190 stopni i dopiekaj przez kolejne 20 minut, na złoty kolor. Możesz w międzyczasie polać kurczaka tłuszczem, który wytopił się z boczku w trakcie pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation