Kuchnia

Drób

Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

pierś z kurczaka
300 g
Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy Knorr
1 opak
szpinak świeży lub mrożony
250 g
brokuły świeże lub mrożone
200 g
zielony groszek mrożony
1 szklanka
masło lub margaryna
2 łyżki
śmietana 18%
2 łyżki
tarta mozzarella
150 g
ostra papryka
1 łyżeczka

Znakomite zapiekanki z kurczaka i zielonych warzyw podajemy w indywidualnych naczyniach.
Krok 1
Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami – krok 1
Mięso pokrój w kostkę i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Przełóż do większej miski.
Krok 2
Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami – krok 2
Szpinak i brokuły dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonych warzyw, sparz je w gorącej wodzie przez minutę. Świeże brokuły natomiast podziel na mniejsze różyczki i gotuj do miękkości.
Krok 3
Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami – krok 3
Przełóż wszystkie warzywa wraz z groszkiem do miski z mięsem. Póki są ciepłe, dodaj margarynę, śmietanę oraz mieszankę sosu do warzyw na ciepło Knorr. Wszystko delikatnie wymieszaj, aż tłuszcz się rozpuści.
Krok 4
Zapiekany kurczak z zielonymi warzywami – krok 4
Gotową mieszankę przełóż do kilku mniejszych foremek do zapiekania i posyp serem. Piecz w temperaturze 180 °C, aż ser się rozpuści (około 10 minut). Na koniec posyp wszystko papryką. W ten sposób możesz również przygotować zapiekaną rybę z warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation