Kuchnia

Ciasta i ciastka

Sernik z owocami lata i kruszonką

kładniki na kruche ciasto:

170 g mąki pszennej
30 g skrobi ziemniaczanej
poł łyżeczki proszku do pieczenia
130 g masła, w temperaturze pokojowej
80 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki (drugą połowę odłożyć na wierzch sernika) wysypać do blaszki o średnicy 25 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 18 minut lub do lekkiego zezłocenia.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka mascarpone
3 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
450 g owoców lata - np. mieszanka truskawek, malin, jagód, porzeczki (większe owoce przekrojone)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz 2 ostatnich. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).

Owoce oprószyć skrobią ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Na wierzch poukładać owoce lata, następnie posypać pozostałą w lodówce kruszonką.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut lub dłużej, do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (tylko podczas upałów).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation