Kuchnia

Ciasta i ciastka

Ciasto z twarożkiem i jagodami

Składniki na ciasto:

60 g masła
niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół opakowania cukru wanilinowego
2 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać z migdałami i odłożyć.

W misie miksera umieścić masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną, wymieszać szpatułką do połączenia.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch ciasta, łyżeczką, wykładać nadzienie serowe (przepis niżej), rozkładając je mniej więcej równo po całej powierzchni. Na górę wysypać jagody lub borówkę amerykańską.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Nadzienie twarożkowe z jagodami:

200 g twarogu tłustego lub półtustego, zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej
1 żółtko
2 łyżki cukru
pół opakowania cukru wanilinowego
300 g jagód lub borówki amerykańskiej

Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera i utrzeć.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation