Kuchnia

Ciasta i ciastka

Galette z persymoną
Galette z persymoną:
(wg BBC Good Food Magazine)

350 g gotowego ciasta francuskiego,
100 g marmolady z mirabelki lub moreli lub pigwy,
75 g masła,
75 g cukru brązowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
2 żółtka (+ 1 żółtko do smarowania),
3 duże lub 4 małe owoce persymony

Marmoladę, 50 g masła i 50 g cukru przełożyć do rondelka i podgrzewać do czasu, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Dodać cynamon i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia i ostudzić.

Umyte i odszypułkowane owoce persymony pokroić na cienkie plastry.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni wraz z blachą na której będzie pieczone ciasto.

Ciasto francuskie lekko rozwałkować i ostrym nożem wyciąć koło o średnicy mniej więcej 30 cm (najlepiej pomóc sobie w tym miską lub talerzem o takiej średnicy). Przełożyć na papier do pieczenia.

Do ostudzonego nadzienia z marmolady dodać 2 żółtka i wszystko dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na przygotowanym cieście, zostawiając brzegi ok. 2 cm. Na wierzchu rozłożyć plastry persymony, posypać pozostałym cukrem i kawałkami masła oraz oprószyć gałką muszkatołową. Brzegi ciasta zawinąć do środka.
Żółtko wymieszać z odrobiną wody i posmarować nim brzegi ciasta.

Galette razem z papierem do pieczenia ostrożnie zsunąć na nagrzaną w piekarniku blachę. Piec około 40 minut, aż ciasto zezłoci się, a persymona zrobi się miękka.
Przed podaniem ostudzić przez około 10 minut.

Jeżeli galette podawane jest na ciepło, najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych, jeżeli na zimno - z kleksem bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation