Kuchnia

Ciasta i ciastka

Śniadaniowe ciasto cytrynowe

Składniki:

4 duże jajka
3/4 - 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn
90 g masła, roztopionego i przestudzonego
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić jajka (w całości) i cukier. Ubijać, do powstania puszystej masy jajecznej, która niemal potroi swoją objętość a ciasto gęstą wstęgą będzie opadało z mieszadła miksera. Dodać skórkę i sok z cytryny, ubić. Cienką strużką wlewać roztopione masło, cały czas ubijając - piana jajeczna opadnie, to normalne po dodaniu tłuszczu. Bezpośrednio do misy miksera przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia; delikatnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać kwaśną śmietanę, na dwie tury, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę keksówkę (22 x 8 cm): wysmarować ją masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto przelać do formy i piec około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie a następnie przełożyć na paterę i polukrować.

Składniki na lukier:

pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny

Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier: składniki utrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać soku, a jesli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation