Kuchnia

Ciasta i ciastka

Colomba di Pasqua

20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
175 ml mleka, letniego
480 g mąki pszennej
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
3 duże jajka
1 duże żółtko
100 g drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
świeżo otarta skórka z 1 cytryny
65 g rodzynków
65 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej

Ponadto:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
obrane migdały w całości do wyłożenia na wierzch
cukier perłowy lub cukier puder do oprószenia babki

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników (oprócz bakalii) i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Pod sam koniec wyrabiania dodać bakalie i wyrobić. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Przygotować formę do Colomba do Pasqua (w kształcie gołębicy; papierowe formy dostępne przez internet). Nałożyć do niej ciasto. W ciasto powtykać migdały. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).

Przed samym pieczeniem babkę posmarować rozstrzepanym jajkiem i suto posypać perłowym cukrem. Piec w temperaturze 180ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy, przez około 25 - 30 minut. Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, wystudzić na kratce. Jeśli nie był używany perłowy cukier teraz można babkę oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation