Kuchnia

rybki

Ryba w sosie serowym

Składniki:
4 dzwonka łososia (lub filet z dorsza)
dwie garście startego, żółtego sera
szklanka kwaśnej śmietany (18%)
2 ząbki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego koperku
sok z cytryny
do smażenia: dwie łyżki oliwy + 2 łyżki masła
sól, pieprz (najlepiej biały)

Wykonanie:
Wymieszać ze sobą składniki sosu: śmietanę, starty ser, posiekaną natkę, koperek i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Rybę skropić dużą ilością soku z cytryny i odstawić na bok na kilkanaście minut. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Smażyć na niej na średnim ogniu rybę, z obu stron po 2-3 minuty (nie powinna być do końca usmażona). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Podsmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i zapiekać ok. 5 minut, do momentu utworzenia się delikatnej skorupki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation