Kuchnia

TORT

Tort cytrynowy

SKŁADNIKI:

biszkopt z 4 jajek
mały kubeczek śmietany 30%
galaretka cytrynowa
250 g serka mascarpone
cukier puder
fix do śmietany
SKŁADNIKI NA SOS CYTRYNOWY:

45 g masła
110 g drobnego cukru
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
DO DEKORACJI:

skórka otarta z 2 cytryn lub żółta posypka do dekoracji ciast
kilka plastrów cytryny
PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt upiec w wkładce w kształcie serduszka do formy o średnicy 24 cm. Po wystudzeniu przeciąć 2 razy w poprzek, aby otrzymać 3 blaty. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, włożyć do niej 1 blat ciasta. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody, gdy zacznie tężeć, to wlać na ciasto. Wstawić do lodówki, żeby galaretka całkowicie stężała. Na galaretce ułożyć 2 blat ciasta. Przygotować sos cytrynowy: masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Gotować w kąpieli wodnej na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (ok. 30 min.). Gdy przestygnie połączyć z serkiem mascarpone i rozsmarować na 2 blacie. Przykryć 3 i całość posmarować śmietanką ubitą z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Brzegi obsypać skórką otartą z cytryny lub posypką do ciast, w wierzch udekorować plastrami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation